Seminar program

eCarExpo i Bella Center er i år mødestedet for bilindustrien, energi- og ladeteknologien samt de førende eksperter, politikere og forskere inden for mobilitet. Seminarerne giver et overblik over udviklingen og kaster et blik på fremtiden for et elektrificeret og fossilfrit samfund.

Moderatorer i løbet af de tre dage

Moderator fredag:

Nynne Bjerre Christensen 

Nynne er journalist og hyppigt anvendt moderator. Hun har arbejdet som freelancer i en årrække for blandt andet Månedsbladet PRESS, Europa Kommissionen og Berlingske Tidende. I perioden fra 2005 til 2017 var hun vært på DR2’s nyhedsmagasin Deadline 2230. 

Moderator lørdag:

Peter Tanev 

Peter er vejrvært på TV2 Vejret, klimatolog og foredragsholder inden for klima, bæredygtighed og grøn omstilling. Han testede i 2020 over en længere periode de udfordringer, man mødte som elbilsejer i København med fokus på ladeinfrastrukturen. Han er desuden overbevist om, at klimaudfordringen kan løses med smarte og grønne tiltag, bl.a. overgang til en elektrificeret transportsektor.

Moderator søndag:

Niels Hoé 

Niels er mobilitetskonsulent og har arbejdet med grøn mobilitet i mere end 20 år, både for offentlige og private – de seneste 10 år, som selvstændig rådgiver. Niels oplever mest dagligdagen fra cykelsadlen, har tidligere ejet en elbil, men har aldrig haft en elcykel. Han har især arbejdet med at skabe bedre byer, både i Danmark og rundt om i verden. 

Fredagens program

 

9:00 Bilindustrien i forandring

Den globale bilindustri er i forandring med den grønne omstilling som omdrejningspunkt. Også i Danmark mærkes forandringen, hvor bilsalget bliver stadig mere elektrisk og nye aktører dukker op. Der foretages gigant-investeringer i grøn forskning og udvikling, og det ses tydeligt på udviklingen af udbuddet af biler i Danmark. Hvordan sikrer vi, at den grønne omstilling ikke går i stå, når økonomien er præget af stor usikkerhed med høj inflation og lavere forbrugertillid? Og hvordan ser fremtidens bilindustri ud? Mads Rørvig, adm. direktør fra De Danske Bilimportører giver en status på udviklingen og på fremtiden, som vi kigger ind i.

 

9:15 Fremtidens forbruger

Bilen er kommet for at blive. Selvom der gennem tiden har været talt meget om alternativer og selv om der er investeret enorme summer i kollektiv trafik, er bilen fortsat danskernes fortrukne transportvalg. Men meget omkring bilen bliver formentligt ændret. Får vi løst modsætningen mellem mobilitet og klima/miljø? Drukner vores higen efter frihed på fire hjul i endeløse køer? Er der fortsat plads til bilen i byen? Får vi udleveret vores bil i Bilka i 2030? Er vi stadig fortrinsvis bilejere fremfor bilbrugere eller er vi ligefrem klar til mobilitet på abonnement? Spørgsmålene er mange, svarene ikke givet, men Stina Glavind, adm. direktør i FDM, vil give et bud på hvordan FDM ser på fremtidens mobilitetsforbruger.

 

9:35 Regeringens ambitioner for grøn transport

Fremtidens transport er grøn. Skatteminister Jeppe Bruus sætter ord på regeringens ambitioner for fremtidens grønne transport.

 

9:50 Prisoverrækkelse af Green Fleet Awards

Kåring af de grønneste bilflåder blandt virksomheder.

 

10:15 Tale

Medvirkende: Lars Gaardhøj, regionsrådsformand, Region Hovedstaden, Socialdemokraterne.

 

10:20 Nyt fra Copenhagen Electric

v/ Copenhagen Electric teamet, Region Hovedstaden.

 

10:30 Myter om elbiler: Brænder elbiler? Og hvordan slukker du dem?

Beredskabsdirektør Rasmus Storgaard, Beredskab Øst, og analysechef Frederik Prytz-Grønfeldt, Beredskabsstyrelsen, fortæller om, hvor ofte elbiler brænder, hvad der sker, når de brænder, og hvordan man slukker dem. Medvirkende: Rasmus Storgaard Petersen, Beredskab Øst, og Frederik Prytz-Grønfeldt, Beredskabsstyrelsen.

 

10:50 Myter om elbiler: Genanvendelse af batterier

(in English) Stena Recycling will present the Group’s insights on the end-of-life battery market, which Europe will phase as a consequence from the needed electrification. The presentation will touch future legislative demands for handling batteries and how Stena unlocks possibilities for reuse – dismantling – recycling – recovery and traceability of the end-of-life batteries used for electrification. Medvirkende: Marcus Martinsson, Stena Recycling.

 

11.10 Myter om elbiler: Kan elnettet klare belastningen?

Medvirkende: Mette Rose Skaksen, viceadm. direktør i Green Power Denmark.

 

11:30 Samtale med transportordfører

v/ Dansk e-Mobilitet. Medvirkende: Ole Birk Olesen, Liberal Alliance.

 

11:50 Ladebranchen i udvikling

Medvirkende: Søren Jakobsen, analysechef, Dansk e-Mobilitet.

 

12:00 Clever – fremtidens opladning i kommunerne

Hvordan hjælper man borgerne med at vælge grøn bilisme? Det kræver et godt makkerskab mellem kommunerne og ladeoperatørerne. Kom og hør Clever fortælle, hvordan de i tæt samarbejde med kommunerne lykkes med at skabe de bedste vilkår for elbilerne og borgerne. Her vil der også blive nørdet i ladestanderbekendtgørelse – hvad betyder den for borgernes behov og fremtidens infrastruktur? Medvirkende: Mathias Langkilde Sukstorf, Relationship Manager, Public Deployment, i Clever.

 

12:15 Zapp – Charge-Point-Operator i Københavns Lufthavn

Zapp har i samarbejde med Energikoncernen EWII vundet udbuddet i Københavns Lufthavn angående opsætning og drift af ladestandere. Zapp tilfører projektet ekspertviden i rollen som CPO (Charge-Point-Operator). Zapp er ekspert på hardware, opsætning, konfiguration og driften af ladestandere med administrationssystemet Monta. Zapp beretter om planlægning, opsætning, den løbende drift og alle de udfordringer og vigtige erfaringer, de har fået undervejs. Medvirkende: Janus Mols, partner, Zapp Mobility.

 

12:30 Zaptec – brugeroplevelsen med elbiler og opladning. Fortid, nutid, fremtid

Hvad er en god brugeroplevelse, når du lader din elbil? Medvirkende: Lasse Jonasson, Director & Futurist, IFF og Mette Marie Knudsen, Managing Director Denmark, Zaptec.

 

12:45 Q8 vil gøre det nemt at vælge elbilen til

Q8 Danmark er bevidste om deres historie, som er forbundet med køb og salg af brændstof, men energibehovet i samfundet ændrer sig med behovet for en fossilfri fremtid, og det gør virksomheden og dens udbud også. Q8 er i gang med at udrulle lynladere på alle Q8-stationer i Danmark og tilbyder samtidig hjemmeladning og destinationsladning for private og erhverv med fokus på fleksibilitet, tilgængelighed og transparens på løsning og pris. For det, mener de, var en mangel i markedet. Medvirkende: Marc Skriver-Bayer, HPC & eMobility Manager DK for Q8 Danmark.

 

13:00 Norlys – fremtidens ladestandere kommer fra Norlys

Med store ambitioner baner Norlys vejen for et åbent, nationalt ladenet. Og med 750.000 andelshavere i ryggen har Norlys det stærkest mulige fundament. Grøn omstilling skabes i fællesskabet, og derfor har Norlys sine partnere og kunder i fokus. Med afsæt i at skabe den helt rette tekniske løsning for dig og din virksomhed gør Norlys opladning af bilen tilgængelig og enkel for alle. Medvirkende: Mads Brøgger, direktør, Norlys’ energidivision

 

Fortsatte udfordringer for den grønne omstilling.

 

13:15 Norsk elbilforening

Elbiler, fra niche til masseudbredelse. Bump og landevindinger på vejen.

 

13:35 Debat: Hvordan sikrer vi opladning til en million elbiler?

Kom og hør repræsentanterne for ladeoperatørerne, bilforhandlerne og forbrugerne debattere og komme med deres bud på, hvad der skal til for, at endnu flere trygt kan skifte til elbil. Medvirkende: John Dyrby Poulsen, Direktør, Dansk e-Mobilitet, Torben Kudsk, afdelingschef FDM, Thomas Møller Sørensen, direktør, Bilbranchen (DI), Jacob Stahl Otte, direktør, Drivkraft Danmark.

 

13:50 Samtale med en transportordfører

v/ Dansk e-Mobilitet. Medvirkende: Niels Flemming Hansen, Det Konservative Folkeparti.

 

14:15 Hos XPENG bliver fremtidens service på kundens præmisser

XPENG er en førende teknologivirksomhed, grundlagt i Kina i 2014. Den traditionelle servicemodel går oftest udover kundernes tid og fleksibilitet – det mener XPENG hører fortiden til. Hør deres bud på, hvordan fremtidens serviceoplevelse ser ud, når der udføres service, hvor kunden ønsker det? Medvirkende: Peter Henriksen, eftermarkedschef, XPENG Danmark.

 

14:40 Samtale med en transportordfører

v/ Dansk e-Mobilitet. Medvirkende: Leila Stockmarr, Enhedslisten.

 

15:00 Livscyklusanalyse af elbilernes klimapåvirkning – nu og i fremtiden

Elbilernes klimaaftryk sammenlignet med fossilbilerne. Head of Climate Action hos Volvo Cars giver sit perspektiv på, hvilke tiltag der er nødvendige for yderligere at nedbringe elbilernes samlede klimaaftryk. Medvirkende: Jonas Ottenheim, head of Climate Action, Volvo Cars.

 

15:20 Lademarkedet: Udfordringer og innovationer

 

15:20 Hvordan får Danmark en effektiv, stabil og fremtidssikker ladeinfrastruktur?

Hvilke overvejelser er vigtige for virksomheder og kommuner, når de vælger at opsætte ladestandere? Hvordan sikrer de at være på forkant, når kørselsmønstre, opladningsbehov og teknologi ændrer sig med lynets hast? Og hvordan kan data og teknologi hjælpe med at tilpasse ladeløsningerne løbende. Medvirkende: Peter Vodder, Country Manager, Monta.

 

15.40 Hvad koster det egentlig at omstille flåden og drive den på strøm?

Hvordan har Hillerød kommune grebet udfordringen an? Hvordan forløb den politiske proces? Hvordan er driftsøkonomien på elbiler vs. fossile alternativer? Hvordan har brugernes erfaringer og oplevelser været med elbilerne og opladning? Hvilke tanker bør man gøre sig ved udbudssammensætning? Hvad er kommunens fremtidige flådeplaner? Medvirkende: Indkøbs- og udbudschef Pia Skov Johansen, Hillerød Kommune.

 

 

Lørdagens program

 

10:30 Åbningstale

Medvirkende: Stina Glavind, direktør i FDM.

 

10:40 Den meningsfulde pause

Alt, hvad Clever gør, tager udgangspunkt i at skabe en bedre hverdag for mennesker og et bæredygtigt samfund. Clevers ladestationer – som i skarp modsætning til tankstationer – er en oase, som belønner sanserne og skaber en afstressende oplevelse. Du oplever ikke dit ophold under opladning som tidsspilde, men som en æstetisk, genopfriskende oplevelse – det Clever kalder ’A meaningful break’. Kom og hør mere om, hvordan Clever fokuserer på og arbejder med ’A meaningful break’. Medvirkende: Mette Nøhr, Chief Experience Officer i Clever.

 

11:00 FDM: Er elbil det rette valg for mig?

FDM svarer på de spørgsmål, bilisterne har om elbil. Hør, hvor langt bilerne kan køre, hvad du skal overveje i forhold til opladning, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger en brugt elbil. Du har også mulighed for at stille spørgsmål til FDMs eksperter. Medvirkende: Barbara Borre Lange, kommunikationschef, Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, Karsten Lemche, indholdsredaktør og testkører, Lone Otto, områdechef, teknisk rådgivning.

 

11:40 Q8 vil gøre det nemt at vælge elbilen til

Q8 Danmark er bevidste om deres historie, som er forbundet med køb og salg af brændstof, men energibehovet i samfundet ændrer sig med behovet for en fossilfri fremtid, og det gør virksomheden og dens udbud også. Q8 er i gang med at udrulle lynladere på alle Q8-stationer i Danmark, og de tilbyder samtidig hjemmeladning og destinationsladning for private og erhverv med fokus på fleksibilitet, tilgængelighed og transparens på løsning og pris. Medvirkende: Marc Skriver-Bayer, HPC & eMobility Manager DK for Q8 Danmark.

 

12:00 Hvordan bliver fremtidens transport sikrere og fri for spildtid?

XPENG giver deres bud XPENG er en førende teknologivirksomhed, grundlagt i 2014. Kom og hør den danske direktør Jens Olsen forklare, hvordan XPENG planlægger en fremtid med selvkørende og flyvende bæredygtig transport, som er med til at skubbe ved alle dine forestillinger om, hvad det vil sige at transportere sig fra A til B. Medvirkende: Jens Olsen, direktør, XPENG Denmark.

 

12:20 Ny mobilitet – nye muligheder

Lyt med når E.ON fortæller om fremtidsplaner – om udbygning af infrastrukturen, om barrierer og nye muligheder for opladning af elbiler. Det er E.ONs ambition at gøre den grønne omstilling af transporten let og være den foretrukne partner inden for bæredygtige energiløsninger. E.ON driver et af Danmarks største ladenetværk til elbiler og leverer opladning til private, erhverv og den offentlige sektor. Medvirkende: Anders Krag, Business Manager, og Anders Hansen, Product Manager, E.ON.

 

12.40 Brugeroplevelsen med elbiler og opladning – fortid, nutid, fremtid

Hvad er en god brugeroplevelse, når du lader din elbil? Medvirkende: Lasse Jonasson, Director & Futurist, IFF og Mette Marie Knudsen, Managing Director Denmark, Zaptec.

 

13:00 Prisoverrækkelse af eSCOTY

Bil Magasinets årlige kåring af årets sportsvogn “Scandinavian Sports Car of The Year” (SCOTY) er blevet elektrisk. Biljournalisterne Gunnar Dackevall fra Elbilen i Sverige og Mikkel Thomsager fra Bil Magasinet fortæller om kåringen og overrækker prisen til årets vinder, Porsche Taycan. Medvirkende: Gunnar Dackevall, biljournalist og direktør for eCarExpo, og Mikkel Thomsager, biljournalist og chefredaktør, Bil Magasinet.

 

13:20 Nyt bilmagasin ser dagens lys

Samtale om Bil Magasinets nye satsning på print: Elbil Revyen. Medvirkende: Mikkel Thomsager, chefredaktør, Bil Magasinet.

 

13:40 FDM: Er elbil det rette valg for mig?

FDM svarer på de spørgsmål, bilisterne har om elbil. Hør, hvor langt bilerne kan køre, hvad du skal overveje i forhold til opladning, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger en brugt elbil. Du har også mulighed for at stille spørgsmål til FDMs eksperter. Medvirkende: Barbara Borre Lange, kommunikationschef, Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, Karsten Lemche, indholdsredaktør og testkører Lone Otto, områdechef, teknisk rådgivning.

 

14:20 En effektiv og smart ladeinfrastruktur – case med Frederiksberg og den nye ladepunktsberegner

Hvordan sikrer vi os, at danske byer får en ladeinfrastruktur, som effektivt dækker indbyggernes ladebehov – samtidig med at den tænkes sammen med elnettet? I et samarbejde med Frederiksberg kommune arbejdes der på at komme smart fra start med elbilopladning. I præsentationen vil vi tale om, hvor i bymiljøet der kan opstilles ladestandere, og hvordan det lokale elnet påvirkes. Herefter vil Hybrid Greentech og DTU præsentere et nyt værktøj til at beregne behovet for ladeinfrastruktur i danske byer og kommuner. Medvirkende: Peter Bach Andersen, seniorforsker, Danmarks Tekniske Universitet, og Andreas Barnekov Thingvad, Lead Energy Storage Expert, Hybrid Greentech.

 

Opladning i boligforeninger.

 

14:50 Det forventede behov for ladestandere

Hvorfor skal boligforeningerne overhovedet opsætte opladning, når kun et fåtal har elbil? Hvor meget skal de opsætte? Medvirkende: Søren Jakobsen, analysechef, Dansk e-Mobilitet.

 

15:00 Kloge veje til ladeløsninger i boligforeninger

Der findes et stort antal ladeløsninger, udbydere og forretningsmodeller på markedet. Nogle er kendte, andre er nye og uafprøvede, men smarte fra start. Hvad skal man vælge? En løsning uden up-front-betaling eller en løsning, hvor alt betales og driftes af boligforeningen? Det er nogle af de ting, det kan være klogt at undersøge, inden aftalen underskrives. Få råd om en samlet samfundsøkonomisk optimeret løsning med den rette balance mellem lave opstartsomkostninger og grundige forberedelser. Medvirkende: Steen Gravenslund Olesen, senior projektleder, Aktiv Energirenovering, Cowi.

 

15:15 Teknik: Hvad er en god ladeinstallation?

Det skal der til, for at man har en god, sikker og korrekt installation til at lade sin elbil. Medvirkende: Jan Darville, direktør og grundlægger, elinstallatørvirksomheden GodEnergi

 

Fortællinger fra virkeligheden.

 

15:25 Fælles om en ladestander

Udfordringer og erfaringer, når man skal være fælles om opsætning af ladeinfrastruktur. Medvirkende: Sej Sander Thorsen, Co-founder, Carpow.

 

15:40 Book en ladestander

Regions Hovedstadens forsøg med tidsbestilling i bl.a. boligforeningen Glentehusene i Albertslund. Medvirkende: Jacob Axeltoft, CEO, PowerFuel.

 

15:55 Stil dine spørgsmål til panelet

Begrænsede p-pladser, sparsom økonomi og modstridende interesser er de største udfordringer for etablering af opladning i boligforeningerne. Udrulningen af ladestandere går langsomt ved de almennyttige boliger. Hvordan accelererer vi processen? Medvirkende: Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, FDM, Jan Darville, ejer og grundlægger, elinstallatørfirmaet GodEnergi, Steen Gravenslund Olesen, senior projektleder, Aktiv Energirenovering, Cowi, Sej Sander Thorsen, Co-founder, Carpow.

 

 

Søndagens program

 

10:30 Elektrificering af transporten set med cyklistens øjne

Skal der overhovedet være biler i byen? Hvilke krav stiller vores politiske valg til byrummets indretning? Hvilken transportform skal have forrang? Medvirkende: Klaus Bondam, folketingskandidat (B) og fhv. direktør i Cyklistforbundet.

 

10:50 Intelligent opladning

Som elbilist i en energikrise er der nok at tage stilling til: elpriser, CO2-aftryk og et elnet, som bliver mere og mere belastet. Men i Clever ønsker man at gøre det nemt at køre elbil og lade på de rigtige tidspunkter. Med Clevers intelligente opladning lægges en ladeplan, som tager højde for både elpris, CO2-aftryk og elnettets belastning. Det er i virkeligheden en forandring, du ikke mærker. For det batter, når du lader intelligent, og jo flere, der gør det, jo mere afhjælpes elnettet. Kom og hør mere om, hvordan Clever arbejder med intelligent opladning. Medvirkende: Christina Relsted, Product Owner for intelligent opladning, Clever.

 

11:20 FDM: Er elbil det rette valg for mig?

FDM svarer på de spørgsmål, bilisterne har om elbil. Hør, hvor langt bilerne kan køre, hvad du skal overveje i forhold til opladning, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger en brugt elbil. Du har også mulighed for at stille spørgsmål til FDMs eksperter. Medvirkende: Barbara Borre Lange, kommunikationschef, Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør, Tom Westersø Larsen, teknisk konsulent.

 

12:00 Hvad koster det at eje en elbil?

Hvad med serviceaftaler? Hvilken ladeløsning skal jeg vælge? Hvad kan bedst betale sig for mig? Hvad med stigende elpriser? Få overblikket over mulighederne, og få svar på dine spørgsmål med FDM’s forbrugerøkonom. Medvirkende: Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, FDM.

 

12:30 Q8 vil gøre det nemt at vælge elbilen til

Q8 Danmark er bevidste om deres historie, som er forbundet med køb og salg af brændstof, men energibehovet i samfundet ændrer sig med behovet for en fossilfri fremtid, og det gør virksomheden og dens udbud også. Q8 er i gang med at udrulle lynladere på alle Q8-stationer i Danmark, og de tilbyder samtidig hjemmeladning og destinationsladning for private og erhverv med fokus på fleksibilitet, tilgængelighed og transparens på løsning og pris. For det, mener de, var en mangel i markedet. Medvirkende: Marc Skriver-Bayer, HPC & eMobility Manager DK for Q8 Danmark.

 

12:50 Elbilisternes kampe og sejre

Elbilernes fremgang har skabt behov for politiske og strukturelle tilpasninger. Gennem samtale med Elbilforeningen belyses de små og store sejre for elbilisterne, og der sættes fokus på, hvilke udfordringer og kampe elbilsagen står over for i fremtiden. Medvirkende: Christian Nolsøe Nielsen, forperson, Elbilforeningen i Danmark, og Mads Aarup, civilingeniør og bestyrelsesmedlem, Elbilforeningen i Danmark.

 

13:10 Brugeroplevelsen med elbiler og opladning – fortid, nutid, fremtid

Hvad er en god brugeroplevelse, når du lader din elbil? Medvirkende: Lasse Jonasson, Director & Futurist, IFF og Mette Marie Knudsen, Managing Director Denmark, Zaptec.

 

13:30 Ny mobilitet – nye muligheder

Lyt med når E.ON fortæller om fremtidsplaner – om udbygning af infrastrukturen, om barrierer og nye muligheder for opladning af elbiler. Det er E.ONs ambition at gøre den grønne omstilling af transporten let og være den foretrukne partner inden for bæredygtige energiløsninger. E.ON driver et af Danmarks største ladenetværk til elbiler og leverer opladning til private, erhverv og den offentlige sektor. Medvirkende: Anders Krag, Business Manager, og Anders Hansen, Product Manager, E.ON.

 

13:50 FDM: Er elbil det rette valg for mig?

FDM svarer på de spørgsmål, bilisterne har om elbil. Hør, hvor langt bilerne kan køre, hvad du skal overveje i forhold til opladning, og hvad du skal være opmærksom på, hvis du vælger en brugt elbil. Du har også mulighed for at stille spørgsmål til FDMs eksperter. Medvirkende: Barbara Borre Lange, kommunikationschef, Ilyas Dogru, forbrugerøkonom, Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør, Tom Westersø Larsen, teknisk konsulent.

 

14:30 Hvad er en god ladeinstallation?

Det skal der til, for at man har en god, sikker og korrekt installation til at lade sin elbil med. Der vil blive mulighed for at stille spørgsmål. Medvirkende: Jan Darville, direktør og grundlægger, elinstallatørvirksomheden GodEnergi

Icons